BLOG

Zo nu en dan vertel ik waar ik mee bezig ben! Heerlijk om zo even over fotografie te praten! Bekijk tevens recente foto's

14 januari 2020   Maak foto’s die ertoe doen met je mobiele telefoon

Een mobiele telefoon gebruiken als serieuze fotocamera wordt steeds populairder. Logisch, want de mogelijkheid om mooie spontane foto’s te maken, waar je ook bent, is met een mobiele telefoon heel eenvoudig. Bijna iedere smartphone heeft ook een camera. En een mobieltje wordt bijna nooit als bedreigend gezien, waardoor foto’s maken op bijna iedere plek mogelijk is. Quakkelaar Fotografie uit Arnhem vertelt je meer over deze ontwikkeling én geeft je 7 handige tips voor foto’s met je mobiele telefoon.

Steeds populairder

Met meer dan vijf miljard mobiele telefoons op de wereld worden er gigantisch veel foto’s gemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel iedereen met een mobieltje dagelijks wel een foto maakt, dit zijn er dus ontelbaar veel, waarvan er heel veel ook nog gedeeld worden via allerlei kanalen van social media. Maar wist je dat er twintig jaar geleden nog geen telefoons bestonden met een camera? De allereerste verscheen pas in het jaar 2000 in Japan. In Nederland was dat een paar jaar later.

 Wat kan ik ermee doen?

Vrijwel alle camera’s in mobiele telefoons zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit. De hoeveelheid megapixels (lichtgevoelige cellen) is vaak hoog, waardoor gedetailleerde foto’s genomen kunnen worden. Ook de scherpte is vaak prima. Maar voor het maken van een goede foto is meer nodig dan dat. Een beetje gevoel voor compositie en lichtinval bijvoorbeeld en handigheid in het gebruik van speciale apps die je kunt downloaden.

 

Via deze apps zijn speciale fototechnieken binnen handbereik. Hiermee kun je, naast fotoshoppen, ook de ISO (lichtgevoeligheid) en de sluitertijd instellen. Tegenwoordig is er zelfs een app die het mogelijk maakt om foto’s met een zeer lange sluitertijd te maken. Leuk als je ergens bent waar veel mensen rondlopen die je liever niet op de foto zet. Alle bewegende objecten verdwijnen namelijk, waardoor het net lijkt of je ergens helemaal alleen bent.

Tips en tricks voor mooie foto’s

Wil je nu op een professionele manier, eenvoudig een goede foto maken met je mobieltje, lees dan de volgende tips. Je zult zien dat je prachtige foto’s maakt en geen kostbare spiegelreflexcamera nodig hebt.

 

1. Begin altijd eerst met het schoonmaken van je lens. Je lens zit nooit beschermd in een hoesje en komt dus continu in aanraking met vuil.

2. Hoe meer licht, hoe mooier je foto’s! 's Avonds is er maar weinig licht en gaat de ISO dus ook de ruis toenemen!

3. Wil je bijvoorbeeld foto’s in de natuur maken, hou dan rekening met het juiste moment van de dag en natuurlijk het jaargetijde. Het mooiste licht is meestal in de ochtend en vlak voor zonsondergang.

 4. Gebruik liever geen flitslicht, zet je flitser altijd uit. Dit licht is bedoelt voor een onderwerp op enkele meters; te dichtbij wordt het onderwerp overbelicht en te ver wordt het onderwerp niet belicht.

 

5. Houd je mobieltje altijd recht en stil. Houd hem met beide handen vast en plaats je beide ellebogen tegen je lichaam.

 

6. Zoomen met een mobieltje is meestal geen goed idee omdat je het beeld alleen maar uitvergroot. Probeer gewoon een beetje dichterbij staan.

 

7. Neem wat meer foto’s achter elkaar, meer kans dat die ene perfecte foto er tussen zit.

8. Zoek naar een ander standpunt dan oog hoogte. Iedereen kijkt naar de wereld vanaf dat punt. Mijn motto: Ander standpunt is per definitie een interessantere foto! 

Nog een laatste tip: volg bij Quakkelaar Fotografie in Arnhem de workshop Smartphone. Je Instagram-volgers zullen versteld staan!

Nathalie & Bart   8 oktober 2019

Geen poes-pas, geen fotoshoot, geen uitsloverij... Gewoon foto's maken van de prachtige tijd die ze samen hebben met hun familie en vrienden! Terug naar de basis... Heerlijk! Fotograferen zoals het komt...

Anne-Wil & Jeffrey   30 oktober 2019

Een prachtig jong stel dat de fotolocatie 'de Dru' in Ulft had geregeld! Wat een verrassing zo in de vroege (licht mistige) ochtend. Prachtige locatie met een prachtig bruidspaar; dat komt mooi samen!

Kristel & Wim   4 september 2019

Tot in de puntjes geregeld! En met Wim zijn netwerk... heb je ook wel de beschikking over hele mooie dingen! VW Busje, Porsche Speedster, alles was top!!! En dat zie je terug op de foto's!

Miranda & Marlo   3 september 2019

Dè Disney bruiloft van het jaar! Alles helemaal in stijl van Disney. Speltjes, ballonnen en natuurlijk de taart! Prachtige bruiloft maar een nog veel mooier bruidspaar dat de échte liefde heeft gevonden. En dat zie je in hun ogen!

Renske & Gauwain  9 augustus 2019

Nog een heerlijk relaxte bruiloft! Alles goed geregeld, prachtig weer compleet met varken aan het spit boven de gloeiende kooltjes. Een relaxt stel en dat stralen zo ook uit!

Cindy & Diederick  29 juli 2019

Een huwelijk dat begint op de paardenmanege. Lijkt op het begin van een sprookje... en het was ook sprookjesachtig! Compleet met dubbel-span paardenkoets! Sprookjes achtig... kijk maar!

Chantal & Willem-Jan  26 juni 2019

Gisterenavond de foto's mogen laten zien van dit jonge stel. De heerlijk relaxte setting van de bruiloft in combinatie met de diepgaande liefde voor elkaar maakt dat ik als fotograaf een TOP-dag had! Elke foto straalt van de liefde. En dat zie je!

Corine & Mark  3 mei 2019

Een jong stel dat elkaar ontmoet heeft op het werk. De vonk sloeg over en dat hebben ze vastgelegd! Een hele mooie dag in het pittoreske Hemmen! Bekijk deze prachtige foto's en je ziet wat ik bedoel!

5 juni 2019   Cursus Verdieping Fotografie

Wat onderscheidt de amateur van de professional?

Een leuke foto maken kan je wel. Je hebt de basistechniek via de Workshop Basis Fotografie namelijk al aardig onder de knie. Misschien dat je zelfs al wat aan het spelen bent met effecten. Maar eigenlijk wil je nu wel eens de fijnere kneepjes van het vak leren. Of je nu een basis wilt leggen voor een carrière in fotografie, mooiere vakantie-foto’s wilt maken of gewoon je hobbyvaardigheden wilt verbeteren, een cursus fotografie helpt je daar goed bij.

Wat leer je tijdens een cursus Verdieping Fotografie?
 

Tijdens een Workshop Verdieping Fotografie leer je om die échte mooie foto’s te maken. Naderhand duik je vol zelfvertrouwen de natuur of stad in om landschappen of architectonische hoogtepunten voor eeuwig vast te leggen. Vervolgens kies je thuis de beste foto uit en bewerk je deze – met de kennis die je tijdens de cursus hebt opgedaan – tot een prachtig, professioneel ogend beeld.

 

Tijdens een cursus leer je bijvoorbeeld hoe je bepaalde beeld- en kleur effecten instelt en deze toevoegt aan je foto’s (en nee, de dierenfilters van Snapchat komen niet aan bod). Je leert juist hoe je onopvallende effecten kunt toevoegen zodat je bij het eindresultaat vrijwel niet merkt dat de foto bewerkt is.

Hoe kan Quakkelaar Fotografie in de regio Arnhem je hierbij helpen?

De beste manier om iets te leren, is door het gewoon te doen. En zo zit mijn cursus ook in elkaar. We beginnen met een stukje theorie. Hier bespreken we nog even de technische en creatieve mogelijkheden van je camera. Daarna is het tijd om op pad te gaan in de omgeving van Arnhem. Later komen wij nog een keer bij elkaar en bewerken van jouw beste foto. Tevens bespreken we de foto’s van de andere cursisten, waardoor je ook leert van anderen hun foto.

Wat heb ik nodig voor deze cursus Verdieping Fotografie?
 

Voor deze cursus moet je de basistechniek al een beetje kennen. Zo niet, dan vind je onze Workshop Basis Fotografie misschien wat interessanter. Je hebt een systeem- of spiegelreflexcamera nodig waarbij je de voorkeuze A, Av, S en Tv kunt instellen via een schermmenu of het wieltje bovenop de camera. Ook weet je wat deze instellingen doen als je ze toepast. Weet je het niet zeker? Mail mij!

                                                                                                                                                

Wil jij ook zien hoe ik je kan helpen om jouw foto’s net naar dat hogere niveau te brengen? Meld je dan snel aan voor onze Workshop Verdieping Fotografie.

BOEK VANDAAG NOG JOUW PLEK !!

Danielle & Thijs   20 april 2019

Neem deze combi: Een prachtige dag in het Nijmeegse Brakkestein & mix dit met dit stralende (en super relaxte) bruidspaar... en wat krijg je? Juist!! Een onvergetelijke dag (en onvergetelijke foto's ;-) )

Sharon & Ramon   5 april 2019

Een heerlijk relaxte bruiloft in het leuke plaatsje Geffen bij Oss. Een leuk jong stel dat écht de liefde aan elkaar verklaarden bij de bruiloft. En die emotie zie echt terug in de foto's!

20 maart 2019   Wat doet een bruidsfotograaf allemaal?

Een herinnering om in te lijsten!!

Het belooft de mooiste dag van je leven te worden: een dag vol liefde, vrienden en gezelligheid. Dit zijn de momenten die je wilt vastleggen, zodat je er een leven lang van kunt nagenieten. Natuurlijk kan je ervoor kiezen om de leukste foto’s te selecteren uit het Facebookalbum van je vrienden, of het buurjongetje van het neefje van een oude vriend, maar je kunt ook een creatieve en professionele bruidsfotograaf huren.

Waarom kies je voor een bruidsfotograaf?
 

‘Kijk deze kant eens op… draai je hoofd naar links… beetje meer. Hé Keesje, kom je ook op de foto?’

Word je nu al moe bij de gedachte aan poseren en al dat gefriemel dat erbij komt kijken? Dan is dat je eerste reden. Eerlijk is eerlijk: bij een fotoshoot zal een fotograaf ook aanwijzingen geven, maar op de dag zelf zie je deze vrijwel niet. Het gaat er juist om dat de foto’s natuurlijk, echt en ongedwongen zijn. Als jij later in je fotoalbum kijkt, raak je aangenaam verrast door de momenten die voor jou onbewust zijn vastgelegd. 

Maar als fotograaf is het ook leuk om creatief aan de slag te gaan. Fotografen slaan de traditionele ‘regels’ nog weleens in de wind, om op zoek te gaan naar een echt uniek en mooi plaatje. Waar een amateur of hobbyist het vaak op safe speelt, verrast een fotograaf je graag met iets bijzonders.

Maar mijn neefje heeft een goede iPhone…

En op een iPhone kan je leuke foto’s maken. En misschien heeft je neefje ook wel een oog voor fotografie. Maar als je echt verzekerd wilt zijn van scherpe foto’s, dan is een professional toch aan te raden. Vooral ook als het wat later op de avond wordt. De fotograaf weet precies welke instellingen hij/zij het beste kan gebruiken voor elk licht, zowel binnen als buiten. Bovendien stopt het niet bij het maken van de foto’s: deze worden nog nabewerkt en eventueel verwerkt in je trouwalbum.

 

Wat mag je van een bruidsfotograaf verwachten?
 

Bij een goede fotograaf staat een persoonlijke ervaring die helemaal om jullie wensen draait voorop. De fotograaf maakt eerst een afspraak met jullie om kennis te maken en te bespreken wat jullie verwachtingen zijn. Op de grote dag zelf laat de fotograaf jullie en de gasten met rust en gaat hij of zij op zoek naar die natuurlijke, hartverwarmende en emotionele momenten. In de meeste gevallen krijgen jullie de foto’s na ongeveer 7 weken in handen.

 

MAAK EEN AFSPRAAK VOOR EEN KENNISMAKINGSGESPREK!

Corinda & Arie   6 december

Het was niet koud, maar juist prachtig weer! En met dit prachtige bruidspaar kan je dag al helemaal niet stuk! Heerlijk gewandeld bij kasteel Doorwerth in Doorwerth en daarna langs de Maas genieten van het prachtige weer! Zo hebben we samen een prachtige dag beleefd!

Lionne & Maik   30 november

Weer zo een goed geregelde en relaxte bruiloft! En wat een prachtige zonnige dag... het kan niet op! In het prachtige Veenendaal zijn hele mooi plekken te vinden voor een fotoshoot! Kijk zelf maar!