Maak foto’s die ertoe doen met je mobiele telefoon

Een mobiele telefoon gebruiken als serieuze fotocamera wordt steeds populairder. Logisch, want de mogelijkheid om mooie spontane foto’s te maken, waar je ook bent, is met een mobiele telefoon heel eenvoudig. Bijna iedere smartphone heeft ook een camera. En een mobieltje wordt bijna nooit als bedreigend gezien, waardoor foto’s maken op bijna iedere plek mogelijk is. Quakkelaar Fotografie uit Arnhem vertelt je meer over deze ontwikkeling én geeft je 7 handige tips voor foto’s met je mobiele telefoon.

Steeds populairder

Met meer dan vijf miljard mobiele telefoons op de wereld worden er gigantisch veel foto’s gemaakt. Onderzoek heeft uitgewezen dat vrijwel iedereen met een mobieltje dagelijks wel een foto maakt, dit zijn er dus ontelbaar veel, waarvan er heel veel ook nog gedeeld worden via allerlei kanalen van social media. Maar wist je dat pas deze eeuw telefoons bestaan met een camera? De allereerste verscheen pas in het jaar 2000 in Japan. In Nederland was dat een paar jaar later.

Wat kan ik ermee doen?

Vrijwel alle camera’s in mobiele telefoons zijn tegenwoordig van zeer goede kwaliteit. De hoeveelheid megapixels (lichtgevoelige cellen) is vaak hoog, waardoor gedetailleerde foto’s genomen kunnen worden. Ook de scherpte is vaak prima. Maar voor het maken van een goede foto is meer nodig dan dat. Een beetje gevoel voor compositie en lichtinval bijvoorbeeld en handigheid in het gebruik van speciale apps die je kunt downloaden.

 

Via deze apps zijn speciale fototechnieken binnen handbereik. Hiermee kun je, naast fotoshoppen, ook de ISO (lichtgevoeligheid) en de sluitertijd instellen. Tegenwoordig is er zelfs een app die het mogelijk maakt om foto’s met een zeer lange sluitertijd te maken. Leuk als je ergens bent waar veel mensen rondlopen die je liever niet op de foto zet. Alle bewegende objecten verdwijnen namelijk, waardoor het net lijkt of je ergens helemaal alleen bent.